REFORMA DEL SEMINARI PONTIFICI DE COMILLAS

ANY
1889-96

ADREÇA

Avda.Universidad pontifícia s/n

PROMOTOR
Marquès de Comillas

RESTAURACIÓ
2007-2016
Equipo dirigido por Luis Alberto Alonso. Asesor artístico Enrique Campuzano
Fdez.-Abascal/Muruzábal

REFORMA DEL SEMINARI PONTIFICI

El marquès de Comillas va encarregar el projecte del Seminari de Comillas a l’arquitecte català Joan Martorell i Montells (assessorat pels jesuïtes padre Alcolado i el padre Gómez Carral), i la direcció de les obres al mestre d’obres Cristóbal Cascante y Colom. Les obres s’iniciaren el 1883. Cascante morí l’any 1889 i per proposta del mateix Martorell va ser substituït per Lluís Domènech, que a més de rebre l’encàrrec de continuar aquestes obres, també va acabar la decoració interior de l’edifici i realçar les estances més nobles.  Les obres es van allargar fins el 1896. En aquesta obra Domènech va col·laborar amb l’Antoni Mª Gallissà i amb l’Antoni Millàs.

Domènech, que només hauria hagut d’acabar i completar la decoració interior, va acabar intervenint a nivell estructural. Per una banda, va col·locar elements metàl·lics en diversos punts de l’edifici on hi havia patologies, i va reformar completament el vestíbul d’entrada i l’escala principal substituint un mur per columnes i deixant entrar la llum natural fins aquests espais. També va intervenir en la biblioteca i el paranimf, va acabar la decoració de l’església del seminari, revestint l’exterior amb ceràmica i dissenyant els altars de les capelles laterals i els bancs. Va reformar la portalada d’accés a la Universitat Pontifícia de Comillas amb ceràmica de reflex metàl·lic, emmarcada amb detalls d’obra vista. Domènech va fer servir els seus col·laboradors habituals: Eusebi Arnau, Tallers Masriera, Eduard Llorens, Josep Maria Tamburini, Joan Llimona i Mario Maragliano.

El 1904 el seminari es convertí en Universitat Pontifícia, oferint els graus acadèmics en Filosofia, Teologia i Dret Canònic. El 1969 la Universitat es va traslladar a Madrid. Des del 2005 l’edifici de Comillas és propietat del Govern de Cantàbria i entre d’altres acull la Fundación Comillas del Español y la Cultura Hispànica. Tot el conjunt s’està restaurant des del 2007, per fases.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search