Pintures de la sala Capitular del monestir de Sixena

 In blog, focus, notícies

Ja es pot veure al cinema el fantàstic documental “El sueño de Sigena. La historia de la reconstrucción de un sueño“.

Aquesta producció dirigida per Jesús Garcés explica la perseverància de Juan Naya, astrofísic, nascut a Villanueva de Sigena, que vol veure complert el somni de la seva infantesa: la recreació de la Sala Capitular del Monestir de Sixena, considerada per alguns com la “Capella Sixtina del romànic europeu”.

Aquesta sala va ser cremada durant la Guerra Civil Espanyola: l’enteixinat de fusta mudèixar es va cremar i les restes de les pintures murals es van perdre en gran part o van quedar molt malmeses. El mateix any de l’incendi, el 1936, un equip d’especialistes va arrencar les pintures que s’havien salvat, i després de restaurar-les s’exposen actualment al Museu Nacional de Catalunya.

© Museu Nacional de Catalunya

Juan Naya explica en el documental com a partir dels records que li van transmetre els seus avis, decideix emprendre un projecte personal apassionant, per reconstruir el gran puzle de la sala capitular i recrear-la amb tota la seva esplendor. Per aconseguir-ho, viatjarà per diversos països buscant referents, s’ajudarà d’artesans que puguin reproduir els elements, farà servir noves tecnologies per recrear l’espai i aprofundirà en la recerca documental necessària per dur a terme tot el projecte.

I una font d’informació indispensable han sigut els dibuixos aquarel·lats dels alumnes de Lluís Domènech i Montaner de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona que, en un exercici acadèmic, van fer l’aixecament gràfic de totes les pintures. Actualment aquests dibuixos es conserven al Museu Nacional de Catalunya.

Juan Naya també va consultar el fons Domènech i Montaner dipositat a l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, on hi ha fotografies (en blanc i negre) de la sala abans de l’incendi que complementen les que va fer posteriorment l’historiador Josep Gudiol.

Un excel·lent documental que narra una història capaç d’emocionar l’espectador des del primer minut.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search