PANTEO JAUME I

ANY
1906-30

ADREÇA
Ajuntament, Plaça de la Font I, Tarragona

PROMOTOR
Comissió de Monuments de Tarragona

RESTAURACIÓ
1886 Restauració peces Eustaqui i Miquel Vallès i Helena Calaf
1992 Muntatge de les peces Lluís Bañeras, arquitecte

PANTEO JAUME I

La desamortització de Mendizábal de 1835 va afectar molt al Monestir de Poblet. El 1836 es van profanar les tombes de Jaume I i de diversos membres de la casa reial d’Aragó, i les seves despulles van ser recollides i van anar canviant d’ubicació fins que el 1856 es van dipositar a la Catedral de Tarragona. El 1906, la Comissió de Monuments de Tarragona va decidir encarregar a Domènech i Montaner un mausoleu per dipositar-hi les despulles de Jaume I i un altre per la resta dels membres de la casa reial d’Aragó, a la mateixa Catedral. El projecte de Domènech va ser aprovat el 1908 pel govern de l’Estat, però el retard en els pagaments i les divergències amb el bisbat sobre la ubicació del mausoleu van allargar les obres més enllà de la mort de l’arquitecte.

El projecte de Domènech no crea només un element de sarcòfag, sinó que el fusiona amb un vaixell amb baldaquí que navega sobre les aigües, realitzant el conjunt de nou metres d’altura amb pedra ricament ornamentada i decoracions ceràmiques. El vaixell està sostingut per una base de pedra calcària rematada per unes volutes que simulen les onades. El baldaquí es recolza en vuit columnes molt esveltes que suporten arcs trilobulats, rematats amb una cresteria també de pedra. El sarcòfag està cobert amb un mosaic ceràmic policromat. Tot el conjunt està decorat amb elements escultòrics i medallons amb nombroses referències històriques i heràldiques.

El 1923, quan mor Domènech, feia poc que s’havia resolt la disputa amb el Bisbat que no veia bé l’emplaçament proposat per l’arquitecte al creuer de la Catedral, tal i com havien estat al Monestir de Poblet. L’obra escultòrica estava molt avançada però no acabada del tot, amb elements emmagatzemats a la mateix catedral i d’altres encara al taller de Barcelona. Pere Domènech, el fill, es va fer càrrec del seguiment de l’obra, però per falta de pressupost va quedar aturada. El 1952 Francisco Franco va aprovar el trasllat de les despulles de Jaume I una altra vegada a Poblet, de manera que les peces del mausoleu que ja no tenia sentit es van mantenir emmagatzemades en un racó de la Catedral. Finalment el 1992 es van muntar les peces en un dels patis interiors de l’Ajuntament de Tarragona, on es conserven actualment.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search