Palau Montaner

ANY
1889-93

ADREÇA
Mallorca 278, Barcelona

PROMOTOR
Ramón Montaner i Vila

RESTAURACIÓ
1978-1980
Marc Carbonell Passolas, Claudi Carmana Sanz.

PALAU MONTANER

El Palau Montaner, propietat de l’editor Ramon Montaner i Vila es va començar a construir l’any 1889 sota la direcció i projecte de Josep Domènech i Estapà, però quan ja comptava amb tota l’estructura aixecada l’arquitecte va abandonar l’obra per desavinences amb el propietari. Ramon Montaner va encarregar aleshores l’acabament de l’edifici al seu nebot, Lluís Domènech i Montaner. Domènech no va alterar l’estructura arquitectònica de vil·la palatina que havia donat el seu predecessor, construïda ja en planta baixa i pis, però sí decidí canviar la decoració prevista tant a les façanes com a l’interior.

Tal i com es pot observar a les fotografies i els plànols del llegat Domènech, la intervenció exterior va consistir en introduir un potent ràfec i un fris ricament decorat.  Domènech va introduir elements ornamentals de majòlica policromada i de reflexos metàl·lics amb motius florals i nacionalistes i d’altres que fan referència a la impremta. Pel que fa a l’interior, va dissenyar un espectacular vestíbul amb una escalinata imperial amb tot d’elements medievals, zoomòrfics i florals amb una immensa claraboia ornamental que ho il·lumina tot de llum natural. El palau està profusament decorat amb mosaics, escultures i fustes treballades d’artistes de renom com Eusebi Arnau, l’ebenista Gaspar Homar i el vitraller Antoni Rigalt, i va comptar amb l’ajuda del seu col·laborador i amic Gallissà.

L’edifici va ser residència de la família Montaner fins als 1936, que va ser llogat a l’Institut Balmes fins el 1942. Al 1950 la família el va vendre a Álvaro Muñoz Ramonet, que l’any següent el va revendre al Governador Civil, i després d’una reforma que va malmetre parts originals es va convertir en la Jefatura Provincial del Movimiento. El 1978 va tornar a ser rehabilitat. Actualment és la seu de la Delegació del Govern a Catalunya.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search