Dia Lluís Domènech i Montaner

 In blog, notícies, Uncategorized @ca

Hi ha diverses informacions sobre quina va ser la data de naixement de Lluís Domènech i Montaner. El 21, el 27, el 30 o el 31 de desembre.

Segons el Registre Civil de l’Ajuntament de Barcelona, va néixer el 30 de desembre de 1849 a les onze del matí, i va ser batejat l’endemà mateix, el dia 31, a la parròquia de Sant Jaume, situada al mateix carrer Ferran on residia la seva família.

Però altres fonts, de moment no contrastades documentalment, afirmen que el bateig va ser uns dies després del naixement, que en aquest cas seria el 27 de desembre.

Va residir tota la seva vida a la ciutat de Barcelona, en diversos domicilis. Però ho va anar alternant amb llargues estàncies a Canet de Mar, d’on era la seva mare Maria Montaner i Vila i la seva dona Maria Roura Carnestoltes i on hi tenia una segona residència d’estiueig.

Després d’una llarga malaltia, va morir a Barcelona el 27 de desembre de 1923 als 74 anys. La seva voluntat era que l’enterressin al panteó familiar de Canet de Mar,  però les circumstàncies polítiques del moment (la recent dictadura de Primo de Ribera) va impedir un enterrament i un funeral que haurien estat una manifestació catalanista. És enterrat en un nínxol del cementiri de Sant Gervasi a Barcelona, on encara hi roman.

El 2023 es compliran 100 anys de la seva mort, i està prevista la seva commemoració amb la declaració d’Any Domènech i Montaner. Des de la nostra Fundació, dins de la Taula Domènech i Montaner, s’està treballant per plantejar objectius i propostes de caire científic per aquesta celebració: exposicions, programa pedagògic, congrés internacional, publicacions, etc

La Taula Domènech i Montaner va decidir instaurar el dia 27 de desembre com a Dia Domènech i Montaner.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search