Monte de Piedad de Santander

MONTE DE PIEDAD DE SANTANDER

ANY
1905-1907

ADREÇA
c/Tantín amb carrer Sevilla, Santander

PROMOTOR
marquès de Comillas

RESTAURACIÓ
1983-1994

MONTE DE PIEDAD DE SANTANDER

El 1898 es va crear el Monte de Piedad de Alfonso XIII y Caja de Ahorros de Santander, a partir del llegat de l’industrial Modesto Tapia Caballero. El 1902 el consell decideix construir una nova seu social per a l’entitat, al carrer Tantín, gràcies al finançament dels Marquesos de Comilles. El segon Marquès de Comillas, Claudio López Brú, i el consell de l’entitat van encarregar a Domènech el 1903 un projecte en estilo montañés per a la seva seu social. Domènech va fer els plànols del projecte, però l’execució de l’obra la va dirigir l’arquitecte local Casimiro Pérez de la Riva primer, i Joaquín Rucoba després. El juliol de 1905, amb el projecte lloat a la premsa local, Alfons XIII posava la primera pedra de l’edifici i dos anys després s’acabaven les obres.

Domènech va fer un exercici d’anàlisi i síntesi dels elements característics de l’arquitectura culta de La Montaña, molt diferents de la tradició catalana, per poder composar un llenguatge nou que donés solució al programa encarregat. Per això en l’edifici es poden reconèixer els soportales tradicionals, els vanos fajados, la solana, les portalades montañesas a l’accés principal i els cortavientos volados de l’arquitectura popular.
L’edifici presenta un aspecte molt sobri, amb l’entrada al xamfrà, ressaltada com és habitual amb una torre que emfatitza aquesta cantonada, amb un gran escut de l’entitat bancària promotora. Aquesta torre a dues altures presenta una coronació en tres arcs molt semblant a la del palau de Monterrey de Salamanca, de Rodrigo Gil de Hontañón, arquitecte montañés de mitjans del segle XVI que va impulsar el Renaixement a Castella. Però en els elements decoratius també hi ha els bustos dels principals promotors del Monte de Piedad i diferents elements heràldics, zoomòrfics, vegetals i simbòlics típics de l’arquitectura domenechiana. La planta baixa està resolta amb obertures en arc de mig punt, mentre que a la resta de plantes són amb llinda plana.

L’edifici va ser inaugurat el 1907 per Alfons XIII.

El 1983 l’edifici es va remodelar per convertir-lo en el Centro Cultural Modesto Tapia. El 1994 es va tornar a remodelar , i des del 2007 és la seu del Centro de Acción Social y Cultural de Caja Cantabria, CASYC, denominat coloquialment Tantín.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search