Lluís
Domènech i Montaner

Introducció

Lluís Domènech i Montaner constitueix, en si mateix i en el conjunt de la seva obra, un dels exemples més paradigmàtics de l´esperit culte, progressista i creatiu del tombant de segle. La seva personalitat es projecta amb provat èxit dins una versió pluridisciplinària de participació social. En l’àmbit de la cultura com a dibuixant, enquadernador, editor, historiador. En l’àmbit de la política com a militant del catalanisme arribant a ser diputat a les Corts de Madrid. En l’àmbit de la docència dins de l’escola d’arquitectura de Barcelona, de la qual va ser director durant vint anys.
Però és en l’arquitectura, veritable epicentre de la seva vida pública, on manifesta tota la seva capacitat tècnica i artística. Domènech crea al voltant d’un nou model estructural – forma, funció i símbol – un innovador repertori ornamental que permet la incorporació dels millors artistes i artesans.
El resultat que es presenta a través dels seus projectes arquitectònics mostra una de les arquitectures conceptualment més racionals i decorativament més riques de la història.

Biografia

Lluís Domènech i Montaner neix a Barcelona el 30 de desembre de 1849, en una família il·lustrada i acomodada. És el quart de set germans i viu la seva infantesa a Barcelona, tot i que els estius els passa al poble de la família materna, Canet de Mar.

Formació

La formació de Domènech es caracteritza des dels mateixos inicis per l’erudició del seu entorn, des de l’Escola Gavalotti de Barcelona fins a les Universitats de Barcelona i Madrid – on va estudiar Ciències Exactes i Arquitectura, amb l’intent frustrat de l’estància a l’Acadèmia d’Espanya a Roma.

LDM Polític

Domènech s’inicia desde molt jove en la vida cultural catalana, i amb ella entra en els primers moviments catalanistes.Tot i haver estat un dels principals representants del catalanisme polític, havent arribat a diputat a Les Corts de Madrid, la seva figura ha quedat desgastada pel temps i no ha estat valorada per les noves promocions polítiques.

LDM i la cultura

Domènech conrea molt sàviament l’art de l’edició i el treball gràfic del món del llibre, dins de l’empresa familiar.

La seva implicació amb la cultura i la societat catalanes queda de manifest per la vinculació amb les institucions culturals més rellevants del moment: els Jocs Florals, l’Ateneu Barcelonès, l’Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi, la de San Fernando, la Reial Acadèmia de Ciències Naturals i Arts i l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

LDM Docent

Durant 45 anys està vinculat a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, primer com a professor i després com a director, càrrec que ocupa durant 20 anys. La seva influència va ser decisiva en les noves generacions de professionals formats a les seves aules.

LDM Arquitecte

La seva producció arquitectònica abasta des de projectes urbans fins a grans conjunts monumentals i encàrrecs de petita escala. El treball al seu estudi es realitza amb la col·laboració d’un grup consolidat de tècnics, artesans i industrials, que actuen com a fil conductor dels seus treballs a la recerca de l’obra d’art total.

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

 

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search