Gaudí & trencadís

 In blog, notícies

Els Museus de Sitges presenten l’exposició Gaudí & trencadís que estarà oberta al públic del 6 de novembre de 2021 al 27 de març del 2022, a la planta baixa del Museu de Maricel. La mostra, comissariada per Mireia Freixa (membre del patronat de la Fundació) i Marta Saliné i Perich ha estat patrocinada per World Monuments Fund i organitzada pel Museu Nacional de Ceràmica Gonzàlez Martí de València. Es complementa amb un llibre- catàleg  Gaudí i el mosaic Modernista, a càrrec de l’editorial Triangle Books.

El trencadís és una de les imatges que millor identifiquen l’arquitectura d’Antoni Gaudí i d’altres arquitectes modernistes com Josep Ma. Jujol o Lluís Domènech i Montaner. Aquesta exposició ens endinsa a percebre com evoluciona l’ús del trencadís en Gaudí i a descobrir el procés de desconstrucció d’una tècnica que va substituint el tall regular de la tessel·la tradicional pel fragment atzarós.

A l’exposició hi trobem dos recorreguts. En primer lloc, tracta sobre les connexions amb els mosaics antics, es fa un recull de les tipologies de mosaic utilitzades en el modernisme per acabar amb la descripció d’altres tècniques industrials anomenades també mosaics però que no ho són en sentit estricte, el paviment hidràulic, el de gres ceràmic i el panot. En un segon espai es planteja l’evolució del trencadís en les obres de Gaudí, mostrant com s’apliquen els diferents materials o les enginyoses destreses en objectes reciclats – amb la col·laboració de Jujol i de Domènec Sugrañes. Es fa un recorregut des dels pavellons de la Torre Güell de Les Corts, on es fa servir el trencadís per primer cop, fins als campanars de la Sagrada Família. Les reproduccions exposades, fetes amb materials originals i seguint els processos de l’època, ens fa copsar la complexitat d’aquests mosaics, massa vegades menystinguts tècnicament.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search