CEMENTERI DE COMILLAS

ANY
1883-1896

ADREÇA
Passeig Manuel Noriega s/n, Comillas

PROMOTOR
Claudio López Bru, Marquès de Comillas

CEMENTIRI COMILLAS

L’antiga parròquia de Comillas havia quedat abandonada al segle XVI per un litigi entre el poble i el Duque del Infantado. Els feligresos van jurar no tornar a trepitjar l’església per un greuge a una vella del poble que va ser obligada a abandonar els seients reservats als ducs del Infantado, i l’edifici sense ús es va anar degradant amb el pas dels anys. Al voltant de les seves ruïnes s’hi va ubicar el cementiri, que a finals del segle XIX es va haver d’ampliar a causa del creixement demogràfic de la població. L’any 1893 el Marquès de Comillas encarrega a Lluís Domènech el projecte de reforma i ampliació d’aquest cementiri i les obres van començar poc després.

El cementiri està ubicat dalt d’un turó, amb els penya-segats que s’aboquen a la mar Cantàbrica darrere. La proposta de Domènech va ser molt subtil, mantenint les restes de la primitiva església com a fita paisatgística, realçant-les amb la gran figura d’un àngel exterminador de marbre blanc, obra de Josep Llimona. Es conserven els dibuixos de l’aixecament de l’estat inicial del cementiri i un croquis en aquarel·la de les intencions del projecte on s’emfatitzen les ruïnes de l’antiga església amb la figura escultòrica. Tot el recinte del nou cementiri va quedar reclòs amb un mur rematat per pinacles i creus, que s’anava adaptant a la topografia escarpada del terreny. Els elements escultòrics petris estan fets amb pedra vermella de Carrejo. Domènech també va introduir una gran portalada d’entrada, amb arc de pedra i teulada a dues aigües, tancada amb una porta de tres fulls amb reixa de forja molt treballada.

Actualment manté el seu ús com a cementiri i no s’han fet gaires variacions sobre l’obra de Domènech. Als anys 40, després d’un cicló que va afectar la costa, es van fer intervencions de restauració sobre l’estàtua de l’àngel exterminador i sobre la reixa de forja, que actualment estan comportant més patologies. A l’interior del cementiri s’hi conserva també el Panteó de la FamíliaPiélago, també obra d’en Domènech.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search