CASTELL DE SANTA FLORENTINA

ANY
1896-1912

ADREÇA
Vall de Canet de Mar , Canet de Mar

PROMOTOR
Ramón Montaner

CASTELL DE SANTA FLORENTINA

Ramon Montaner, tiet de Lluís Domènech i Montaner i copropietari de l͛editorial Montaner i Simón, va comprar la Casa Forta de Canet el1881, retornant així a la seva família aquesta propietat. Va encarregar al seu nebot la restauració i ampliació de l͛edifici per monumentalitzar-lo i convertir-lo en una representació de la seva nissaga. Amb aquesta intenció l͛editor havia adquirit diversos edificis històrics per extreure͛n els elements arquitectònics de valor i traslladar-los al seu castell, com el monestir medieval del Tallat o fins i tot l͛edifici del carrer Paradís de Barcelona que allotjava les columnes romanes del temple d͛August.

L͛edifici original era una antiga domus, la casa Forta de Canet de Mar, que abans de la intervenció presentava un aspecte de masia fortificada compacta. El projecte de Domènech va consistir en construir noves estances al voltant d͛un pati que recreaven un arquetip romàntic de castell, amb la particularitat que molts dels elements en pedra decoratius eren peces històriques recuperades d͛altres edificacions medievals del territori català. Del monestir delTallat, Ramon Montaner va comprar gran part del claustre i diversos emmarcaments de finestres i portes, que van ser dibuixats, nomenclats peça a peça, desmuntats i traslladats a Sant Florentina on es van tornar a muntar a la seva nova ubicació. El nou pati presentava una escala monumental exterior seguint la tipologia dels palaus gòtics i les torres erigides es remataven amb merlets, barbacanes i matacans. El conjunt presenta moltes escultures en pedra, mènsules decorades, gàrgoles esculpides, vitralls medievalistes, enteixinats de fusta policromats, mobiliari antic, on barrejant peces originals gòtiques amb fragments moderns s͛aconseguia una fantasia medievalitzant. Es comptà amb la col·laboració d͛Antoni Samarra i Tugues, Carles Flotats i Galtés i Dídac Massana per l͛escultura en pedra i de Josep Pujol per als vitralls.

El 1905 es van iniciar les obres de la cripta, al subsòl d͛una de les antigues torres de la casa forta. El 1908, amb la reforma del castell quasi acabada, hi va fer estada el rei Alfons XIII, el mateix any que li concedia a Ramon Montaner el títol de Comte de la Vall de Canet. La família Montaner va senyorejar el Castell fins que per matrimoni de la seva filla Júlia va passar a la família dels Capmany. Actualment és propietat d͛uns inversors d͛origen rus i tot i que manté l͛ús d͛habitatge privat, està musealitzat i es pot visitar.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search