CASA NAVÀS

ANY
1901-1907

ADREÇA
Plaça Mercadal, 5, Reus

PROMOTOR
Joaquim Navàs i Pedró

Descripció

El comerciant de teixits de Reus Joaquim Navàs i Pedró va encarregar a Lluís Domènech  la construcció d’un edifici com a habitatge amb la botiga en planta baixa al centre de Reus, en una cantonada de la plaça Mercadal. Aquela cantonada estava ocupada per la casa Simó-Cardenyes, que va ser enderrocada. Tot i que els plànols de llicència es van fer al 1901, la construcció va anar molt lenta i la botiga no s’inaugurà fins el 1905 i la part d’habitatge el 1907, encara que alguns dels treballs decoratius encara es van allargar fins el 1910.

L’edifici està situat en cantonada, amb una façana cap a la plaça Mercadal i una altra a un carreró de Jesús. La part posterior de l’edifici només ocupa tota la profunditat del solar en la planta baixa destinada a botiga i magatzem, de manera que el primer pis disposa d’una àmplia Terrassa i es genera una tercera façana a interior. Com en d’altres dels seus edificis, Domènech va monumentalitzar la cantonada amb balcons circulars i va rematar el seu eix vertical amb una esvelta torratxa de pedra. L’interior, amb una gran lluminositat, presenta una gran escala en tota l’alçada de l’edifici, i al voltant es distribueixen les habitacions i les estances. La casa Navàs està profusament decorada, i és un exponent de les grans obres d’arts aplicades a l’arquitectura que va fer Domènech. Va comptar amb la col·laboració d’artesans com l’ebenista Gaspar Homar, el decorador Jeroni Granell, el vitraller Antoni Rigalt, el ceramista Hipòlit Montseny entre d’altres.

Durant la guerra civil una bomba va fer ensorrar part de la coberta i el coronament de cantonada amb la torratxa, que es va reparar de manera provisional i no ha estat reconstruït. Actualment manté l’ús comercial en planta baixa i d’habitatge a la resta.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search