CASA LLEÓ MORERA

ANY
1902-1905

ADREÇA
Passeig de Gràcia, 35 , Barcelona

PROMOTOR
Família Lleó Morera

RESTAURACIÓ
1987-88 Restauració planta principal Mireia Riera.

1988-91 Restauració coronament i reposició parcial planta Baixa Tusquets-Díaz .

2006-2008 Rehabilitació de la façana posterior i del pati, Jaime Pérez Gutiérrez, per a Núñez i Navarro.

Descripció

La familia Lleó Morera va encarregar l’any 1902 a Lluís Domènech la reforma de l’antiga casa Rocamora, un edifici del passeig de Gràcia de 1864 que acabaven d’heretar. En principi només havia de ser la reforma interior i canvi de la decoració interior, però finalment també es va intervenir a la façana a carrer, convertint-se en una reforma integral de tota la construcció.

El solar presenta una forma irregular, ja que se situa en un xamfrà amb la façana dividida en dos costats de diferent longitud. L’arquitecte va dissimular l’assimetria de la façana monumentalitzant la cantonada amb tribuna i balcons circulars i rematant el seu eix vertical amb un templet de pedra amb cupulí de mosaic. La planta baixa tenia uns grans finestrals arquejats i balconeres partides per columnes a la resta de pisos, on cada planta està composada de manera diferent. El conjunt està rematat amb unes cresteries de pinacles de pedra molt ornamentades. Són molt destacables el treball en pedra d’Eusebi Arnau, amb nombrosos detalls florals i escultures femenines en diverses plantes, que exhibien els avenços tècnics del moment com el fonògraf, l’electricitat, el telèfon i la fotografia.

La decoració interior de l’immoble, des del vestíbul fins a l’habitatge principal però també arribant a les plantes superiors destinades a lloguer, és una impressionant demostració de les arts aplicades, on Domènech va comptar amb seus col·laboradors habituals de primera línia com els artesans Mario Maragliano i Lluís Bru en els mosaics, Antoni Serra i Fiter en la ceràmica, Antoni Rigalt i Blanch en els vitralls i Gaspar Homar i Josep Pey en el mobiliari interior.Els terres de mosaic romà, els paviments de marqueteria, els arrambadors ceràmics, els nombrosos vitralls, els entapissats, les làmpades de bronze elèctriques, els relleus escultòrics en pedra i un treball de fusteriai mobiliari de gran qualitat es repeteixen en tota la decoració interior dels espais nobles (el mobiliari del saló des del 1967 es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya).

L’edifici es va acabar l’any 1905 i va aconseguir el primer premi d’Arquitectura atorgat per l’Ajuntament de Barcelona. Al llarg dels anys l’edifici va patir diverses mutilacions. El 1937 va ser molt malmès el temple de coronament a causa d’un projectil, i una reforma del local en planta baixa de 1943 (per l’arquitecte Raimon Duran i Reynals) va anul·lar els lluernaris i les fantàstiques escultures-jardineres de l’Eusebi Arnau. La família Lleó Morera va mantenir la propietat fins l’any 1943, quan es va vendre l’edifici a la companyia asseguradora Sociedad Mercantil Bilbao. El 1986 va passar a mans de la Mutualidad General de Previsión Social de la Abogacía de Madrid abans de ser venuda al Grup Planeta. Entre 1987 i 1991 va tenir diverses intervencions de rehabilitació, recuperant el coronament que havia perdut. L’any 2006, el va adquirir el Grup Núñez i Navarro i l’edifici va tornar a ser rehabilitat parcialment el 2006-2008. Actualment té l’ús d’oficines i de visita turística.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search