BIOGRAFIA

LLuís Domènech i Montaner

Lluís Domènech i Montaner neix a Barcelona el 30 de desembre de 1849, al c/Ferran núm 40, en una família il·lustrada i acomodada. El seu pare, Pere Domènech i Saló, és un enquadernador de prestigi veí de Sant Just Desvern, i la seva mare, Maria Montaner i Vila, la filla d’una antiga casa pairal de Canet de Mar. És el quart de set germans i viu la seva infantesa a Barcelona, tot i que els estius els passa al poble de la família materna, Canet de Mar.

Just acabats els estudis d’arquitectura a l’Escola de Madrid mor el seu pare i el 1874 torna a Barcelona per ajudar a l’empresa d’enquadernació familiar. Alterna els treballs editorials del món de la cultura literària i artística amb els primers petits encàrrecs professionals com arquitecte, així com amb la seva militància política.

El 1875 es casa amb Maria Roura a l’església de Sant Jaume de Barcelona, on ell havia estat batejat. Tenen vuit fills, tres noies i cinc nois. El primer fill, Lluís, mor als 18 mesos i l’últim, Ricard, als 23 anys. El seu fill Pere estudia arquitectura i treballa amb ell en els projectes més importants, així com el seu gendre Francesc Guàrdia Vial, casat amb la seva filla Dolors. El seu fill Fèlix, metge, l’ajuda en els seus estudis d’heràldica a l’última etapa de la seva vida.

El mateix 1875 ingressa com a professor interí a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, a la que estarà vinculat fins al 1920.

En els inicis de la seva carrera professional s’associa amb Josep Vilaseca i Casanovas, amb qui va compartir estudis a l’Escola d’Arquitectura de Madrid. Més endavant exerceix de forma individual, recolzat per un equip de col·laboradors habituals format per arquitectes, artistes, artesans i industrials de reconegut prestigi.

La seva dedicació a l’ofici d’arquitecte s’allarga durant 50 anys, sent responsable d’obres molt importants i compaginant-la amb la seva participació a la vida social i cultural i, a la vegada, en política.

Els últims anys de vida, malalt de càncer d’estómac i desenganyat de la política i d’alguns companys de professió, delega molta de la seva activitat professional en el seu fill Pere Domènech i Roura i el seu gendre Francesc Guàrdia i Vial i es dedica als seus estudis històrics i, sobretot, d’heràldica.

La seva voluntat era que l’enterressin al panteó familiar de Canet de Mar,  però les circumstàncies polítiques del moment (la recent dictadura de Primo de Ribera) va impedir un enterrament i un funeral que haurien estat una manifestació catalanista. És enterrat en un nínxol del cementiri de Sant Gervasi a Barcelona, on encara hi roman.

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search