REFORMA CASA DE LA CIUTAT

ANY
1888

ADREÇA
Plaça Sant Jaume, Barcelona

PROMOTOR
Comissió Municipal de les obres de l’Exposició Universa

RESTAURACIÓ
1990
María Luisa Aguado Martínez.
Ajuntament de Barcelona

REFORMA CASA DE LA CIUTAT

L’edifici de la Casa de la Ciutat, d’origen medieval, havia arribat a principis del segle XIX en un estat de conservació deplorable. Diverses obres de restauració i ampliació dutes a terme cap al 1820 l’havien millorat una mica. El 1887 l’ajuntament de Barcelona va convocar un concurs per fer-ne una reforma per tal que servís de residència de la família reial quan fos a Barcelona durant l’Exposició Universal de 1888. El concurs va ser declarat desert, i tot i que l’alcalde Rius i Taulet va encarregar el projecte a Antoni Gaudí i aquest va arribar a presentar uns plànols, la Comissió de Governació va encarregar d’urgència a Lluís Domènech i Montaner el projecte i va ser qui finalment el va dur a terme. No es va realitzar la totalitat de la seva proposta, i en molts casos es va simplificar per agilitzar la construcció. Les obres es van fer en poc més de dos mesos.
Les aportacions de Domènech van ser de tipus constructiu i distributiu per una banda, i la restauració i reinterpretació de la decoració i acabats interiors per l’altra. La reforma va consistir en la construcció d’una nova escala monumental que dignifiqués l’accés al primer pis i la redistribució de l’espai comprès entre el pati i el Saló de Cent. Es van reubicar el despatx de l’alcalde i altres dependències municipals ja que els espais que ocupaven es van destinar a la família reial. Domènech va recuperar també l’antiga galeria gòtica d’accés al saló enderrocant tots els envans que tapiaven les arcades i recuperant la geometria dels contraforts que havien estat molt modificats i havien provocat lesions estructurals greus. Es van recuperar les policromies medievals de l’enteixinat, en base a les restes que en conservaven, es van destapiar finestrals i col·locar vitralls nous, es van realitzar treballs d’ebenisteria en arrambadors i mobiliari, es va pavimentar el saló, es va canviar la porta d’accés des del carrer Ciutat, es van entapissar i embellir les dependències reials i es van crear lluernaris per tenir il·luminació natural i làmpades elèctriques.

Domènech va demanar de poder acabar les feines decoratives i de reforç estructural que havien quedat pendents, un cop acabada la visita reial, però no es van arribar a executar. Les nombroses modificacions que es van anar fent al llarg dels anys en aquests espais van fer desaparèixer part de l’obra de Domènech.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search