CASA I TALLER DE JOSEP THOMAS

ANY
1895 i 1898

ADREÇA
Mallorca, 293, Barcelona

PROMOTOR
Josep Thomas

RESTAURACIÓ
1979
Estudi PER Cristhian Cirici

Descripció

L’edifici fou encarregat per l’editor Josep Thomas, especialista en les més modernes tècnicques de reproducció gràfica que col·laborava habitualment amb la Montaner i Simón, a Domènech i Montaner com a taller de fotogravat. Es va construir entre el 1895 i 1898. Més endavant, el 1902, una de les filles de Domènech es casà amb el fill de l’editor. El 1912, Francesc Guàrdia i Vidal, gendre de Domènech i Montaner, va projectar una ampliació de l’edifici i va aixecar el volum de l’edifici amb tres plantes més.

El projecte inicial contemplava un semi-soterrani de magatzem, un entresòl per a les oficines i els tallers i una planta destinada a habitatge. Ocupava un solar entre mitgeres de 20 metres d’amplada i una profunditat de 21,5 metres. Un gran celobert central, envoltat per una galeria, deixava entrar llum natural als espais d’habitatge i arribava fins al soterrani per il·luminiar totes les plantes. A la seva façana es distingeix el nivell inferior de pedra, compost pel soterrani i l’entresol, amb una obertura d’un gran finestral d’arc molt rebaixat, protegit per vitralls policromats i reixa de ferro forjat, que deixa entrar gran quantitat de llum al soterrani. A cada costat de la façana hi trobem els accessos a l’edifici, el de l’esquerra corresponia al taller i el de la dreta a l’habitatge familiar. La part superior de la façana, revestida de ceràmica policromada i elements decoratius en pedra, presentava un balcó corregut de pedra i una columnata que reinterpretava l’estil jònic amb incorporacions de l’estètica naturalista.

Tant la façana com l’interior presentaven una decoració molt extensa, encara que no quedava reflectida en els plànols de llicència. La façana estava revestida amb ceràmica de la casa Pujol i Bausis, amb elements de reflex metàl·lic, i el remat superior de cresteria amb pinacles de pedra. Les dues torres laterals es van resoldre amb materials diferents, una de pedra rematada amb un gran pinacle i l’altre d’estructura metàl·lica i vidre, creant una assimetria que donava dinamisme a la façana. La reixa de l’obertura central i el cartell eren obra dels Cerrajería Flinch. Els treballs de fusteria, com la exquisita barana que es converteix en banc, són dels germans Viladevall. Els vitralls de les claraboies i les finestres de façana i patis eren d’Antoni Rigalt. Els mosaics  de caire medeivalista d’una gran qualitat i bellesa de Lluís Bru i els treballs ornamentals en pedra d’Alfons Juyol.

La remunta realitzada el 1912 va incorporar tres plantes més, però va mantenir l’harmonia del conjunt i va traslladar a la part de dalt la cresteria de coronament.

imatges

Cronograma

Visualitza totes les obres de Lluís Domènech i Montaner mitjançant el cronograma. Totes les seves obres vinculades amb els mapes, la seva biografia, formació, docència, política…

Start typing and press Enter to search