(Re)Conèixer Gaudí. Foc i cendres
Des del 19/11/2021 fins al 06/03/2022 exposició al Museu Nacional d’art de Catalunya organitzat conjuntament amb el Musée d’Orsay
Comissariat Juan José Lahuerta
El Museu Nacional d’art de Catalunya presenta des del novembre passat i fins aquest març una nova exposició, que vol presentar una nova mirada sobre Gaudí, desconstruint molts mites sobre l’arquitecte i la seva obra.
Vint anys després de la celebració de l’Any Gaudí, el Museu Nacional presenta aquesta exposició que s’allunya dels tòpics i recorre en la seva totalitat la trajectòria de l’arquitecte.
A través d’una museografia basada en la teatralitat i l’acumulació d’objectes, com si es tractés del taller de Gaudí, es presenten més de 650 elements —obres d’art, objectes arquitectònics, de disseny i mobiliari, documentació, plànols i fotografies— procedents d’un centenar de col·leccions nacionals i internacionals, inclosa la del Museu, que compta amb un important conjunt d’obres de l’arquitecte.
L’exposició, que es podrà veure al Musée d’Orsay de París del 14 de març al 17 de juliol de 2022, demostra que Antoni Gaudí no treballava aïllat del món i el situa en el context internacional de l’època amb obres de Geoffroy-Dechaume, Thomas Jeckyll, William Morris, Auguste Rodin i Eugène Viollet-le-Duc.
Per poder continuar aprofundint en aquesta nova mirada al voltant del que suposa aquest arquitecte polièdric, la Fundació Amics del Museu Nacional de Catalunya ha preparat un cicle de conferències en línia de la mà de diversos especialistes.
- Gaudí després de Gaudí (Dl. 17/01). A càrrec de Raül Garrigasait, escriptor i president de La Casa dels Clàssics.
- Les rajoles d’imitació d’Hermenegildo Miralles i la seva relació amb Gaudí (Dl. 31/01). A càrrec d’Aitor Quiney, doctor en història de l’art.
- Restaurar o rehabilitar Gaudí? (Dl. 14/02). A càrrec de Mònica Maspoch, doctora en història de l’art.
- El Modernisme, Gaudí, la cultura del disseny i la tradició artesana (Dl. 28/02). A càrrec de Pilar Vélez, membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
- A Barcelona (1870-1926). La targeta postal, vehicle de coneixement (Dl. 14/03). A càrrec de Jordi Sardà, doctor i arquitecte.
- La construcció de la ciutat de Barcelona a través dels seus premis (Dl. 28/03). A càrrec de Josep Maria Boronat, arquitecte i assessor d’Arquitectura i Urbanisme a l’Ajuntament de Barcelona.
